İçeriğe geç

Embriyo Donasyonu

Embriyo donasyonu nedir?

Tüp bebek tedavi prosedürlerinden biri olan embriyo donasyonu, donörden alınan spermin ve yumurtanın laboratuvar ortamında döllendirildikten sonra anne rahmine transferi olarak tanımlanır. Uygulamanın temel amacı, doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuk sahibi olabilmelerini mümkün kılmaktır. Özellikle son yılda artan kısırlık sorunlarına bağlı olarak gerçekleştirilen embriyo donasyonu, pek çok aşamayı içerisinde barındıran ve Kuzey Kıbrıs’ta yaygın biçimde tercih edilen bir yöntemdir.

Mevcut in vitro fertilizasyon (IVF) uygulamasında, bazı hastalar ihtiyaç duyduklarından daha fazla embriyo (döllenmiş yumurta) oluşturabilirler. Bu hastaların embriyolarının atılması, araştırmaya bağışlanması veya gebelik elde etmek için başka bir kadına bağışlanması seçeneği vardır. Özenle seçilen, gerekli testlere tabi tutularak bağış kabul eden klinikler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yasalara uygun şekilde sizlere hizmet vermekten mutluluk duyacaklardır.

pro-tüp-bebek-embriyo-donasyonu-1

Embriyo donasyonu neden yapılır?

Embriyo donasyonunda hedef çiftlerin bebek sahibi olabilmelerini sağlamaktır. Genellikle aşırı kilo, alkol ve sigara bağımlılığı, kötü yaşam koşulları, sağlıksız beslenme gibi etmenler kısırlık sorununun oluşmasına neden olabilmektir. Düşük gebelik oranının da artış gösterdiği günümüz dünyasında bebek sahibi olabilmek için embriyo donasyonu gerekli görülebilmektedir. Kimi zaman aile öyküsünde tespit edilen kalıtsal bir hastalık da bu yöntemin tercih edilmesine zemin hazırlamaktadır.

Kimler embriyo donasyonu için uygundur?

Embriyo donasyonu için kişilerde aranan bazı özellikler şu şekilde sıralanabilir;
• Farklı tedavi yöntemleri ile sperm veya yumurta hücresi elde edilememesi,
• Baba adaylarına azospermi tanısı konulması,
• Erken yaşta menopoz,
• Aile öyküsünde genetik bir hastalığın tespit edilmiş olması,
• Başarısızlıkla sonuçlanan tüp bebek tedavi girişimleri,
• Anne adayının doğurganlık sürecinin birden fazla düşük gebelikle sonuçlanması.

Embriyo donasyonu öncesi hazırlık süreci

Embriyo donasyonu işleminden önce anne adayları hazırlık sürecinden geçmektedir. Bu süreçte öncelikli olarak ilgili kişinin rahmi bazı ilaçlarla gebeliğe hazır hale getirilir. Adayın işlemden önce adet görmemesi ve rahminin bu sürece hazır olması gereklidir. Tüm hazırlık işlemlerinin tamamlanmasının ardından embriyo donasyonu işlemlerine başlanır.

Embriyo donasyonu aşamaları nelerdir?

Donasyon taraması

Donasyon taraması adımında çiftlerin daha önceki tüp bebek tedavileri incelenir ve tıbbi geçmişleri gözden geçirilir. Donasyon için uygun olmaları halinde taraması sonucu olumlu kabul edilir.

Donör seçimi

Transfer işlemi için gerekli olan donör, anne ve baba adayının fiziksel özellikleri ve beklentileri göz önüne alınarak bir seçim sürecinden geçer. Bu süreçte ilgili kişi tüp bebek merkezi tarafından belirlenir veya anne-baba adayının tanıdığı bir kişi olabilir.

Donasyon hazırlığı

Donasyon hazırlığı anne adayının geçirdiği hazırlık sürecini ifade eder. Bazı ilaçlar kullanılarak gebelik için rahmin uygun düzeye getirilmesi hedeflenir.

Döllenme

Anne adayının ve donörün bazı ilaçlar verildikten sonra embriyo donasyonu için döllenme sürecine geçiş yapması sağlanır. Genellikle 10-12 günlük süreden sonra yumurtalar toplanmaktadır ve baba adayından elde edilen sperm hücreleriyle laboratuvar ortamında döllenme sağlanmaktadır.

Embriyo transferi

Embriyo transferi, döllenme sonrası elde edilen embriyonun anne rahmine transfer edilmesidir. Genellikle birkaç dakika içerisinde tamamlanan bu transfer işlemi ağrısız olarak, ultrason eşliğinde gerçekleştirilir. Embriyo transferinin ardından gebelik normal bir biçimde başlatılmış olur.

Sizin Hayaliniz, Bizim İşimiz!

Embriyo donasyonu hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bize ulaşın.

Embriyo donasyonunda donör seçimi

Embriyo donasyonu için seçilecek donörün sağlıklı olması aranan kriterlerin başında gelir. Tedaviye başlayan çiftlerin kültürel özelliklerine, genetik yapısına ve eğitim düzeyine yönelik kişiler tercih edilmektedir. Özellikle donör seçimi için dikkat edilen unsurlardan biri, fiziksel özelliklerdir. Anne ve baba adayına benzeyen bir donör seçimi, çiftlerin öncelikli tercihi olmaktadır. Tüm süreçlerde çiftlerin ve donörlerin bilgileri gizli tutulmaktadır.

Tedavinin ilerleyen aşamalarında herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması durumunda, anne ve baba adayının kan uyumu kriteri göz önüne alınır. Bu kriterin temel amacı sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmektedir. Emrbriyo donasyonunda donör seçim sürecinin ilgili kanunlara uygun olarak yapıldığı da unutulmamalıdır.

Embriyo donasyonunda başarılı bir gebelik için genellikle sağlıklı ve genç donörler tercih edilmektedir. Özellikle daha önce başarılı bir donasyonda yer almış kişilere öncelik tanınabilmektedir. Bu sayede tedavinin başarı oranı da yükselmektedir.

pro-tüp-bebek-embriyo-donasyonu-2

Embriyo donasyonunda başarı oranı nedir?

Embriyo donasyonu, doğru bir klinikte, bu alanda uzman kişiler tarafından yapılması halinde başarı oranının %85’e kadar çıkabildiği bir uygulamadır. Ancak süreci etkileyen kriterlerin başında hastanın genel sağlık geçmişi, tüp bebek tedavisine uygunluğu gibi etmenlerin geldiği de unutulmamalıdır. Özellikle tedaviye başlamadan önce doğru testler ve tahliller yapılmalı, tedaviyi olumsuz yönde etkileyebilecek nedenler iyi biçimde analiz edilmelidir. Embriyo donasyonu yüksek başarı oranı içeren bir uygulama olsa dahi, bu alanda uzman embriyologların ve doktorların tedavide üstlendiği rol kadar, hastaya özgü niteliklerin de süreci etkilediği kaçınılamaz bir gerçektir.

Embriyolar hastalık için nasıl taranır?

Embriyolar farklı hastalıklar için taranma aşamasında çeşitli testlere tabi tutulmaktadır. Bu testler Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili merkezlerin inceleme yapmakta zorunlu oldukları testlerdir. Günümüzde tıp alanının bu konuyla ilgili elverişli koşulları sayesinde pek çok hastalık erken süreçte tespit edilebilmekte ve gebeliğe engel olabilecek koşullar belirlenebilmektedir.

Embriyo donasyonu işleminde de gebelik sürecinin sağlıklı biçimde ilerleyebilmesi için genetik tanı testlerine başvurulmaktadır. Test aşamasında genellikle embriyonun 7-8 hücreli olduğu dönemler tercih edilmektedir. Bu sayede genetik bozukluk tespit edilen embriyoların rahim içerisine transfer edilmemesi ve sağlıksız gebelik gibi durumlar da engellenebilmektedir.

pro-tüp-bebek-embriyo-donasyonu-3

Embriyo donasyonunda alıcılar nasıl değerlendirilir?

Embriyo donasyonunda alıcı değerlendirmesi için tüp bebek tedavi prosedürleri ile benzer adımlar izlenir. Anne ve baba adayının kan grupları, hepatit, sifiliz, gonore, klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair testler, RH faktörü gibi incelemeler gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde anne adayının rahim değerlendirmesi ve pelvik muayenesi bu alanda uzman bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılır.

Embriyo donasyonu uygulanacak anne adayının 40-45 yaş aralığında olması halinde ayrıntılı kalp fonksiyonu değerlendirmesi de yapılmaktadır. Gebelikte yüksek risk oluşturabilecek alıcıların incelenmesi de yine süreç kapsamında yapılan bir değerlendirmedir. Bu gibi durumlara ek olarak, gebeliğe bağlı hastalıkların ortaya çıkıp çıkmayacağı da incelemeye tabi tutulan kriterlerden biridir.