İçeriğe geç

İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)

İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) nedir?

İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) bir infertilite tedavisidir. Bu tedavi protokolünde bir kişinin yumurtalarına laboratuvar ortamında canlı sperm enjekte edilir. Bu işlem ile embriyo oluşturulur. ICSI uygulamasına en yaygın olarak bir kişinin çocuk sahibi olma yeteneğinin olumsuz yönde etkilendiği durumlarda başvurulmaktadır.

Her 10 tüp bebek tedavisinin yaklaşık 6’sı ICSI kullanılarak yapılmaktadır. ICSI denemelerinin %50 ila %80’inin döllenme ile sonuçlandığı tahmin edilmektedir.

Kontrollü ovaryan hiperstimulasyonu (KOH) nedir?

Kontrollü ovaryan hiperstimülasyonu (KOH), yumurtalıkların yumurtlama folikülleri üretmek için doğurganlık ilaçları ile uyarıldığı bir süreçtir. Tipik olarak, oral doğurganlık ilacı ve enjekte edilebilir doğurganlık hormonlarının bir kombinasyonu olarak, yumurtalığın 2 olgun folikül üretmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Kontrollü ovaryan hiperstimulasyonu, yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini kontrol etmeye ve salınan yumurta sayısını artırmaya yardımcı olmak için tercih edilen özel bir işlemdir. Bu iki faktör, diğer tedavilerle birleştirildiğinde doğurganlık şansını direkt olarak artırabilir. KOH, diğer tedavilerin başarılı olma şansını artırmanın bir yoludur.

Tüp bebek tedavisi gören kişiler için KOH, aynı anda birden fazla sağlıklı yumurtanın toplanabilmesi olasılığını da büyük ölçüde artırır. Laboratuvarda ortamında döllenmenin başlamasını ve embriyonun hastanın rahmine yerleştirilme başarısını da artmaktadır. KOH ilaçları aynı zamanda hastanın ne zaman yumurtlayacağını kontrol edilmesine ve uygun zamanda yumurta toplamasına veya sperm vermesine olanak tanımaktadır. Kontrollü ovaryan hiperstimulasyonu yalnızca doğal olarak sağlıklı yumurta üreten, sağlıklı bir rahim ve fallop tüplerine sahip olan hastalar içindir.

pro-tüp-bebek-intrasitoplazmik-sperm-enjeksiyonu-ICSI-1

OPU (Oocyt Pick Up) nedir?

OPU, oocyt toplama ya da yumurta toplama işlemi, büyüyen yumurtaların çatlatma iğnesi sonrası toplanmasıdır. OPU işlemi genellikle, çatlatma iğnesinden 34-36 saat sonra gerçekleştirilir. Yumurta toplama işlemi ağırlıklı olarak genel anestezi altında yapılmaktadır. İşlem sırasında olgun folikülleri belirlemek için ultrason probu ile vajinaya, ardından da bir iğne ile foliküle girilir. Daha sonra yumurtalar, bir pompa ünitesine bağlı iğne ile foliküllerden aspire edilir. 

Yumurta toplama işlemi genellikle 10-20 dakika süren bir işlemdir. Bazı hastalar işlem günü kramp benzeri ağrılar yaşayabilir, ancak bu ağrılar geçicidir. Şişlik veya baskı hissi işlemden sonra birkaç hafta devam edebilir.

OPU, hafif genel anestezi altında yapıldığından hastanın o gün çalışmaması önerilmektedir. Bazı hastalar işlem sonrasında kısa süreli ve hafif alt karın, pelvik veya sırt ağrısı hissedebilir. Ağrı hissedilmesi durumlarında ağrı kesiciler alınabilir. Bazı hastalarda adet kanamasının son günlerinde olduğu gibi hafif vajinal kanama veya lekelenme görülmesi de normaldir.

Mikroenjeksiyon (ICSI) kimlere uygulanır?

Mikroenjeksiyon, yumurtaya nüfuz edemeyen ve tekrarlayan döllenme başarısızlığına neden olan yetersiz sperm sayısı nedeniyle uygulanan bir embriyo transfer işlemidir. Bu prosedür ile sperm, döllenmeyi kolaylaştırmak için bir yumurta içine enjekte edilir. ICSI en çok erkek infertilitesi yaşayan kişiler için faydalıdır. Aşağıdaki durumlarda da ICSI önerilebilmektedir:

  • Anejakülasyon (boşalamama),
  • Düşük sperm sayısı,
  • Erkek üreme sisteminde tıkanıklık,
  • Retrograd ejakülasyon (meninin mesaneye doğru geri akması),
  • Kötü sperm kalitesi.

Mikroenjeksiyon aşamaları nelerdir?

Mikroenjeksiyon, spermlerin emildikleri veya biriktirildikleri çok ince tüplerde hareket ettirilmesini sağlayan mikromanipülatörler ile ters mikroskopta gerçekleştirilir. Mikromanipülatörler, sperm hareketlerini mikroskobik olarak kontrol eden bir sistemdir. 

Mikroenjeksiyon, yumurta hücresine herhangi bir zarar vermeden, hücre içine enjekte edilecek spermlerin tek tek çıkarılmasına uygun, özel kateterler kullanılarak gerçekleştirilir. Mikroenjeksiyon işlemi sırasında mikroskobun kademesi, ortamın sıcaklığında veya pH’ında ani değişiklikler olmamasını sağlayacak şekilde ayarlanır. Bu nedenle ortama pH değerindeki değişiklikleri önleyen tamponlayıcı maddeler eklenir.

Mikroenjeksiyon işlemi, bir yumurta hücresine tek bir sperm enjekte edilmesi ile gerçekleştirilir. Bu işlem için öncelikle spermler mikroenjeksiyonun gerçekleşeceği bir düzeneğe yerleştirilir. Sperm damlaları, hareketlerini yavaşlatan ve kullanımlarını kolaylaştıran daha kalın bir çözeltiden oluşur. Canlı sperm, spermin bulunduğu damlalardan çıkarılır ve hareketsiz hale getirilir. İmmobilizasyon, spermin kuyruğuna bir mikropipet ile dokunarak gerçekleştirilir. Bu sayede bir modifikasyon gerçekleşir ve döllenme mümkün hale gelir.

Bu aşamadan sonra her bir sperm aspire edilir ve yumurta hücresine enjekte edilir. Yumurta hücresini çevreleyen zarın çok elastik olması nedeniyle sadece bir kez delinmesi gerekir. Bu adımda zarın yırtılması ve spermin sitoplazma içinde kalması sağlanır.

Tüm yumurta hücrelerine sperm enjekte edildikten sonra tamponlayıcı madde uzaklaştırılır ve bu hücreler kültür ortamında bekletilir. Sonrasında yaklaşık 15 ila 20 saat boyunca kontrollü bir şekilde döllendiği gözlemlenir.

– Ön Siklus

Ön siklus döneminde doktorlar, IVF sürecinden önce ihtiyaç duyacakları çeşitli testleri ve doğurganlık ilaçlarını da gözden geçirecektir. Bu detaylı muayene sonra hastanın IVF planı oluşturulur. 

– Yumurtaların uyarılması

Yumurtaların uyarılması, doğal olarak üretilen hormonların yumurtaları olgunlaşmaya ve serbest kalmaya teşvik ettiği, doğal yumurtlama döngüsünü taklit etmesi amacıyla yapılmaktadır.

Yumurtaların uyarılması işlemi, daha yüksek bir gebelik olasılığı için bir kerede bir dizi yumurtanın olgunlaşmasını teşvik etmek amacıyla ilaçlar veya hormon enjeksiyonları ile yapılır. Yumurtaların uyarılması için hormon enjeksiyonları da yumurtaların kalitesini artırmaya yardımcı olur.

– Yumurta toplanması

Yumurta toplama ya da kısaltması ile OPU ultrasonografi eşliğinde vajinadan uygulanan bir iğne ile yumurtaların toplanması işlemidir. Bu işlem genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle ağrısız bir işlemdir. Toplanan yumurtalar laboratuvarda embriyologlar tarafından değerlendirilir. Böylece klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon işlemlerine uygunluk sağlanır. Uygulama sonrası kasık ve karın ağrısı olabilmesi nedeniyle ağrı kesici kullanılabilir. Birkaç saat içinde hastalar yemeklerini yiyebilirler ve taburcu edilebilirler. Elde edilen yumurtalar aynı gün erkek tarafından verilen spermler ile döllenir. Bu işlemde klasik tüp bebek veya mikroenjeksiyon tercih edilebilir.

Spermiyogram için örnek alınması sırasında zorluk yaşanması durumunda lokal anestezi altında testislerden sperm toplanması da mümkündür

– Yumurtaların döllenmesi

Erkeğin spermi en kaliteli yumurtalarla birlikte yerleştirilir. Yumurtalar ve spermler daha sonra çevre kontrollü bir odada saklanır. Sperm çoğunlukla döllenmeden birkaç saat sonra yumurtayı döllemektedir. Döllenme ihtimalinin düşük olduğu durumlarda, sperm doğrudan yumurtaya enjektede edilebilmektedir.

– Embriyo transferi

Embriyo transferi işlemi, tüp bebek sürecinin sonuncusudur. Son derece önemli bir işlemdir. Tüm süreç, embriyoların endometriyal boşluğun ortasına yakın bir yere, en az travma ve manipülasyonla hassas bir şekilde yerleştirilmesine bağlıdır. Embriyo transferi şu anda mevcut olan en etkili teknik olarak bilinmektedir.

Sizin Hayaliniz, Bizim İşimiz!

İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bize ulaşın.

Mikroenjeksiyon yüksek maliyetli bir işlem midir?

Mikroenjeksiyon yönteminin klasik tüp bebek tedavisinden farkı mikroenjeksiyon yönteminde spermin doğrudan yumurtanın içine enjekte edilmesidir. Her tüp bebek merkezinde fiyat ve maliyet değişmektedir ancak mikroenjeksiyon işlemi ile döllenme maliyetinin tüp bebek tedavisinde değişkenlik gösterebileceği söylemek mümkündür.

Mikroenjeksiyon yönteminde gebelik şansı ne kadardır?

Tüp bebek tedavisi süresince yapılan mikroenjeksiyon yöntemi tüp bebek tedavisinde döllenme oranlarının en yüksek olduğu metottur. Bu yöntem ile yumurtaların döllenme oranı yaklaşık %80’e kadar çıkmaktadır.

pro-tüp-bebek-intrasitoplazmik-sperm-enjeksiyonu-ICSI-2

Mikroenjeksiyon yönteminde tek yumurta ikizi ihtimali var mıdır?

Tüp bebek tedavisi süresince tek embriyo ile transferlerde gebelik sonuçları %99 tekil olmaktadır. %1’lık oranda ise tüp bebek gebelikleri tek yumurta ikizi olabilmektedir.