İçeriğe geç

PESA-MESA-TESA

PESA-MESA-TESA nedir?

Tüp bebek tedavi sürecinde azospermi gibi spermin menide bulunmadığı durumlarda tercih edilen PESA, MESA ve TESA hastanın kendi gametleriyle döllenebilmesi için gerçekleştirilen tedavi teknikleridir.KKTC’de bulunan günümüzün modern ve teknolojik altyapılı laboratuvarları ve tüp bebek tedavisinde uzman bir ekip işbirliği ile sperm destekli üreme için farklı teknikler geliştirilmiştir. Bu sayede tedavi sürecindeki numune kalitesi de yükseltilmiş, cerrahi yöntemler çeşitlendirilmiş ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirme şansı artmıştır. Sperm kanalı tıkanıklığı, vasektomi, kistik fibroz gibi pek çok vaka nedeniyle uygulanan teknikler ve cerrahi sperm alma yöntemleri, başarılı sonuçlar elde etmeye imkan tanımıştır. Her üç yöntemde de amaç erkekten sperm alınabilmesi ve gebelik sürecini başlatabilmek adına yüksek miktarda sperm çıkarılabilmesidir.

Kısırlık tedavisinde hem erkekten kaynaklı hem kadınadan kaynaklı problemler gözlemlenmektedir. Erkekten kaynaklı problemlerde farklı tekniklerle bu sorunun üstesinden gelmek ve sağlıklı bebek sahibi olmak mümkündür. PESA-MESA-TESA tedavi yöntemleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştireceğiniz tedavinizde başarı oranı %65’lerdedir. Sperm azlığı ve yoksunluğu durumunda uygulanan teknikler yüksek teknolojili laboratuvarlarda uzman embriyolar tarafından gerçekleştirilmektedir. Sağlık elçileriniz olarak gizlilik esasıyla sizlerin aile olma yolunda yanınızda olmaktan mutluluk duyacağız.

Sperm alımını gerektiren endikasyonlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

• Sperm salınımını engelleyen bir tıkanıklık durumunun olması (hasar, hastalık vb. nedenler)
Vasektomi (Erkeğin sperm kanallarının bağlanması, kesilmesi ya da mühürlenmesi uygulaması)
• Vasektomi ameliyatında başarısız sonuç elde etme
• Vas deferens kanalının mevcut olmaması (erkeğin spermini epididimisten boşalma kanalına taşıyan alan)
• Obstrüktif olmayan azospermi (non-obstrüktif azospermi)

Tüp bebek tedavisinde sperm elde etmek için başvurulan temel tekniklerden bazıları şunlardır;

PESA : Perkütan Epididimal Sperm Aspirasyonu
TESE : Testiküler Sperm Ekstraksiyonu
MESA : Mikro-Epididimal Sperm Aspirasyonu

Uygulamaların tercih edilmesindeki temel amaç bazı bireylerin sperm kanalındaki tıkanma sonucu sperm sıvasına ulaşılamaması sonucu ya da testisin herhangi bir bölgesinin yok olmasıdır. Spermiogram ad verilen semen sıvısı analizi uygulanan bu tip vakalarda sperm hücresi görünmez. Azospermi olarak adlandırılan bu durum küçük bir cerrahi biyopsi tekniği kullanılarak testisten sperm hücresi elde etmeyi gerekli kılar.

TESA mı daha iyidir PESA mı?

TESA yöntemi, epididimde sperm olmadığı veya epididimin olmadığı durumlarda mikro cerrahi yöntemiyle sperm testisinden alınan bir parçanın mikroskobik ortamda incelenmesidir. Testiste bir kesesi açılarak yapılan uygulamada 20 kata kadar büyütülen dokulardan çeşitli örnekler alınır. Elde edilen bu örneklerde sperm hücresi hiç yoktur ya da sınırlı sayıdadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu gibi vakalarda TESE adı verilen cerrahi yöntem uygulanır.

pro-tüp-bebek-pesa-mesa-tesa-1

Mikro TESA yöntemi, biyopsi aracılığıyla testisten sperm elde edilmesi uygulamadır. İşlem sırasında testis dokusunu çevreleyen kapsüle dair damar yapılarının görünmesi ve ilgili damarlara herhangi bir zarar verilmeden kesi yapılması mümkündür. Bu sayede komplikasyon riski de azalmaktadır. Sperm bulma ihtimalini kat kat arttıran uygulama genel anestezi altında yapılır. Hasta narkozun etkisi geçtikten sonra eve gönderilebilmektedir. Lokal anestezi ile mikro TESA uygulaması, hastanın uzun süre hareketsiz kalması ve operasyon sırasında psikolojik yönden etkilenebilmesi nedeniyle pek fazla tercih edilmemektedir.

PESA yöntemi ise erkeğin testislerini örten scrotum cildi adı verilen yapıdan epididim bölgesine bir biyopsi iğnesi ile ulaşılarak ilgili alandan sperm hücreleri elde edilmesidir. ICSI yönteminde kullanılan ilgili spermler enjektör yardımıyla epididimden çekilir. Bu yöntem yalnızca sperm kanallarının tıkandığı durumlarda (obstrüktif azospermi) kullanılır.

TESA uygulaması ile azospermi tanısı koyulan hastaların tüp bebek tedavisi uygulanarak çocuk sahibi olabilmeleri mümkündür. Sperm üretiminin varlığı belirlenmiş, özellikle de genç hastalarda çocuk sahibi olma şansını arttıran bir uygulamadır. KKTC’de gerçekleşn işlem sırasında sperm hücresinin bulunması halinde embriyoloji laboratuvarlarında hızlı bir biçimde dondurma işlemi uygulanabilmektedir. Bu sayede hücreler bir sonraki tüp bebek tedavi sürecinde de kullanılabilir. Bu durum başarısızlık halinde dahi yeniden tedavi uygulamasına başlanabilmesi anlamına gelir.

PESA’nın prosedürü nedir?

PESA prosedürü, herhangi bir enfeksiyon, vasektomi durumu veya farklı bir nedene bağlı olarak obstrüktif azospermi teşhisi konulan hastalara uygulanır. PESA yöntemi ile sperm elde edilemeyen durumlarda testisten sperm elde etme yöntemi tercih edilir. Uygulama yalnızca obstrüktіf azospermі olgularında başvurulan bir tekniktir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde lokal anestezi altında yapılan PESA uygulaması, anneden yumurta toplandığı tarihle aynı gün içerisinde gerçekleştirilir. Alınan spermler mikroenjeksiyon yöntemi kullanıldıktan sonra anneden alınan yumurtaların içine enjekte edilir.

MESA IVF nedir?

MESA IVF (Mikroskop altında Epididimal Sperm Aspirasyonu) mikrocerrahi teknikler uygulanarak epididimislerden sperm çıkarılması işlemidir. Genellikle sperm tıkanıklığı olan vakalar için uygulanır. Testiste normal veya normale yakın düzeyde sperm üretimi olması durumunda başvurulur.

Sizin Hayaliniz, Bizim İşimiz!

PESA-MESA-TESA hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bize ulaşın.

Tüp bebek tedavisinde MESA nedir?

KKTC’de tüp bebek tedavisinde yaygın olarak tercih edilen tekniklerden bir diğeri de MESA’dır. Uygulama sırasında epididimden ince iğnelerle alınan sperm örneği, mikroskop altında incelenir. İnvaziv bir yöntem olması nedeniyle iyileşme süreci daha uzun sürebilmektedir. Ancak hematom adı verilen kan birikmesi riski de daha düşük bir uygulamadır. MESA yönteminin avantajlı yönü, epididimde yüksek miktarda sperm olması nedeniyle az sayıda örnek alınmasının dahi yeterli olabilmesidir. Bu teknikle kombine edilen tüp bebek tedavisine MESA IVF adı verilir.

pro-tüp-bebek-pesa-mesa-tesa-2

MESA ve TESA arasındaki farklar nelerdir?

TESA uygulaması ürogenital yollar kullanılmadan erkeğin testisinden direkt olarak sperm elde edilmesine yönelik olarak yapılan bir uygulamadır. Vasektomi ameliyatı olmuş veya ameliyatı başarısızlıkla sonuçlanmış kişilere, sperm üretimi olmayan hastalara, testislerdeki bazı sorunlardan dolayı az sayıda sperm üretenlere, vas deferens kanalı olmayan hastalara veya ejakülatuar kanallarındaki yaralanmalarda tercih edilir. Lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. Deride herhangi bir kesi işlemine gerek duyulmaz.

MESA uygulamasında ise direkt olarak erkeğin epididim kanalına ulaşarak mikro cerrahi yöntemiyle sperm elde edilir. İlgili alandan kaç adet sperm kanalının kesileceği, istenen sperm sayısı ve sperm hareket yeteneğiyle doğru orantılıdır. Yumurtalıkları saran deride açılan ufak bir kesi ile sperm kanallarına ulaşılır ve bu alandan mikroskopta incelenmek üzere sıvı örnekleri alınır. Genellikle genel anestezi altında yapılır. Deride kesi işleminin gerekli olduğu bir uygulamadır.