İçeriğe geç

Yumurta Donasyonu

Yumurta donasyonu nedir?

Yumurta donasyonu, doğal yöntemlerle hamile kalamayan kadınların, doğurganlığını kanıtlamış bir donörün yumurtalarını alarak çocuk sahibi olabilmesini sağlayan tedavi yöntemidir. Özellikle yumurtlama özelliği eski kalitesinde olmayan, menopoza girmiş veya herhangi bir duruma bağlı olarak çocuk doğurma olasılığı zayıf kadınların tercih ettiği bu yöntemde yumurtalar farklı bir kadın donörden alınır ve anne adayına nakil edilir. Tedavinin başarılı olması halinde gebelik mümkün hale gelir. KKTC’de gerçekleşen yumurta donasyonunda tedavi için seçilecek donör büyük bir özen ve titizlikle belirlenmektedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yumurta donasyonu ile çocuk sahibi olmak mümkün. Evlilik şartı aranmaksızın gerçekleştirilen bu işlemde sağlıklı, genetik testlerden geçmiş bağışçılar ile çalışılmaktadır. Aile olmanın önemi ve kıymetine inanan Pro Tüp Bebek olarak, tüp bebek konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüm yasalara ve etik değerlere uygun şekilde hizmet vermekteyiz. Farklılıklara duyduğumuz saygı ve mahremiyetinize gösterdiğimiz özen ile hizmetinizdeyiz.

Yumurta donasyonu sürecinde anne adayı ile donörün birbirini tanıması şartı aranmamaktadır. Ağırlıklı olarak birbirini tanımayan kişiler arasında yapılan işlemde donöre yumurta gelişimini tetikleyen bir tedavi uygulanır. Anne adayı için oluşturulan hazırlanma sürecinde ihtiyaç duyulan değerlere uygun olarak rahim iç zarının gebeliğe hazır hale gelmesi beklenir. Genellikle tedavi süreci yumurta alıcısı ile yumurta veren kişi için eş zamanlı olarak gerçekleştirilir.

pro-tüp-bebek-yumurta-donasyonu-1

Yumurta donörleri nasıl seçilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yumurta donörü seçimi yapılırken ağırlıklı olarak 20-29 yaş aralığındaki sağlıklı kişiler tercih edilir. Tedavinin başarısındaki önemli bir belirleyici, donörün daha önceden sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmiş olmasıdır. Aynı zamanda yumurta bağışçısı olan kişide aranan temel önceliklerin başında aile geçmişi yer alır. Yumurta donörü zeka geriliği, bulaşıcı veya kalıtsal hastalık varlığı gibi durumlara karşı pek çok test sürecine tabi tutulur.

Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmek için yumurta donörünün yaşam alışkanlıkları da göz önüne alınır. Madde bağımlılığı, eroin, uyuşturucu, sigara kullanım sıklığı gibi pek çok etken donör seçimini etkileyen bir kriterdir. Yumurta donörünün kilo ve boy özelliklerinin ortalama değerler arasında yer alması gerekir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde donörlerin belirlenmesiyle birlikte kendisini tanımlayan tüm özellikleri de (saç, ten, göz rengi, etnik kökeni, kan grubu vb.) kayıt altına alınır. Elde edilen veriler sonrasında uygun özelliklere sahip olan alıcılarla eşleştirme yapılır ve tedavi süreci başlar.

Yumurta donörü seçimi sırasında bazı anne adayları veya çiftler ilgili donörün eğitim durumunun ve ilgi alanlarının da göz önüne alınmasını talep edebilir. Sanat ve spor dallarına yatkınlığı, yetenekleri, becerileri, hobileri ve akademik başarıları gibi spesifik özelliklere dair veriler önceliği olabilir. Bu gibi durumlarda da ilgili kriterlere uygun bir donör adayı bulunabilmektedir.

Sizin Hayaliniz, Bizim İşimiz!

Yumurta donasyonu hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bize ulaşın.

Alıcı, embriyo transferi için nasıl hazırlanır?

Embriyo transferi için alıcının rahim duvarının (Endometrium) belirli bir kalınlığa ulaşmış olması gereklidir. Benzer şekilde hormonal değerlerinin de belirli bir seviyeye ulaşması hedeflenir. Genellikle rahim duvarının söz edilen kalınlığa ulaştırılması adına alıcının ilk regli gününden itibaren kendisine bazı ilaçlar verilmektedir.

pro-tüp-bebek-yumurta-donasyonu-2

Ortalama 12 gün boyunca kullanılan ilaçlardan sonra alıcı kliniğe gelir. Yapılan hormon testlerinde istenilen değerler elde edildikten sonra rahim duvarı kalınlığı kontrol edilir ve yeterli düzeye ulaşılmış ise embriyo transfer sürecine başlanır.

Transfere başlanma aşaması embriyoların en iyi gelişim safhasında olduğu zaman yapılır. Bu süreçte elde edilen sağlıklı embriyolar sayesinde doğumun gerçekleşme şansı da artmaktadır.

Donör üzerinde hangi testler yapılır?

Yumurta donasyonu sürecinde jinekolojik, psikolojik ve medikal muayenelerden sonra donör üzerinde pek çok test yapılmaktadır. Serolojik testler, bulaşıcı hastalıklara karşı kan örneği, kalıtsal hastalıklara yönelik genetik geçmiş incelemesi gibi bir çok işlemin yer aldığı süreçte temel hedef; alıcının sağlıklı bir bebek sahibi olabilmesini sağlamaktadır. Bu kapsamda yapılan başlıca testler şu şekilde sıralanabilir;

• Total kan sayımı
• Kan pıhtılaşma testleri
• Karaciğer fonksiyon testleri
• Hormon testleri (Prolaktin, LH, FSH, E2, TSH, T3, T4 vb.)

• Bulaşıcı hastalık riskine karşı HBsAg, HIV, Anti HCV testleri
Sitomegalovirüs testleri (CMV)
• Rubella, Toksoplazma, Herpesvirus I ve II taraması

Hangi durumlarda yumurta donasyonu gerekir?

Tedavi sürecinin başlaması ve anne adayının yumurta donasyonu programına dahil edilebilmesi için aşağıdaki kriterler göz önüne alınır;

• Cerrahi menopoz sonucu yumurtalıkların ameliyatla alınmış olması,
• Anne adayının prematür menopoz adı verilen erken yaşta menopoza girmiş olması,
• 45 yaşın üzerinde olmak,
• Yumurtalık rezervinin düşük olması,
• Kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler sonucu yumurtalıkta hasar oluşması,

• Yumurta üretiminin durmuş olması,
• Genetik bozukluklar,
• Yumurta geliştirici ilaçlara yeterli oranda cevap verilememesi,
• Kromozom anomalisi nedeniyle daha önceki doğumda düşük yapılması,
• Birden çok IVF denemesi olan ancak açıklanamaya kısırlık durumlarında yumurta donasyonu yöntemine başvurulmaktadır.

pro-tüp-bebek-yumurta-donasyonu-3

Yumurta donasyonun başarı oranı nedir?

İşlem sürecinin başarı oranı yumurta donasyonu sürecine uygun, deneyimli bir kadro, kliniğin teknolojik altyapısı, laboratuvar koşullarının uygunluğu gibi pek çok kriterle doğru orantılıdır. Bu süreç aynı zamanda anne adayının tedaviye vereceği yanıtla da etkilidir. Özellikle süreçte kaliteli ve taze yumurtaların kullanımına dikkat edilir. Genç donörlerden alınan yumurtalar sayesinde yüksek gebelik oranı ile pek çok çift süreçten mutlu olarak ayrılmaktadır.

Yumurta donasyonu kimlere uygulanabilir?

Kadının kendi yumurtasıyla gebe kalmasına engel olan pek çok durumda yumurta donasyonu uygulanabilmektedir. Genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda menopoza bağlı olarak yumurta rezervinde tükenme veya yumurta kalitesinde düşme gözlemlenir. Bu gibi durumlarda yumurta donasyonu ile gebe kalma yöntemine başvurulur. Yumurtalıklardaki fonksiyon kaybı nedeniyle de ilgili uygulama tercih edilebilir.

Kanser hücrelerinin hızlı biçimde yayılmaya elverişli olması nedeniyle en sık etkilenen organlardan biri de üreme organlarıdır. Bu nedenle yumurta rezervini kaybeden kadınların (kemoterapi ve radyoterapinin de etkisiyle) çocuk sahibi olması için yumurta donasyonu uygulamasına başvurulur.