İçeriğe geç

Sperm Donasyonu

Sperm donasyonu nedir?

Sperm donasyonu herhangi bir neden dolayı kendi sperm hücresi bulunmayan, genetik bir hastalık nedeniyle tedavi görmek isteyen veya bekar kadınların bebek sahibi olmak için başvurduğu bir tedavi yöntemidir. KKTC’de tüp bebek tedavisi kapsamında uygulanan bu yöntem alanında uzman bir ekiple ve teknolojik altyapısı yeterli laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. İlgili tedavi ile arasındaki fark, yumurtaları döllemek için erkek partnerin sperm örneği kullanılmadan sperm donörünün seçilmesidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de tüm tüp bebek uygulamalarında olduğu gibi sperm donasyonunda da erkek hastaların sperm analizi ve kadın hastaların yumurtalık rezervinin kontrolü, rahim içi bulguların incelenmesi, çeşitli test ve tetkik süreçleri söz konusudur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sperm donasyonu ile çocuk sahibi olmak mümkün. Evlilik şartı aranmaksızın gerçekleştirilen bu işlemde Avrupa’nın sayılı sperm bankaları ile çalışılmaktadır. Aile olmanın önemi ve kıymetine inanan Pro Tüp Bebek olarak, tüp bebek konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüm yasalara ve etik değerlere uygun şekilde hizmet vermekteyiz. Farklılıklara duyduğumıuz saygı ve mahremiyetinize gösterdiğimiz özen ile hizmetinizdeyiz.

Tüp bebek tedavisinde başarının kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmesi nedeniyle sperm donasyonunda da benzer bir kriter geçerlidir. Kadının rahim içi durumu, yaşı, yumurtalık rezervi, yaşam alışkanlıkları, genel sağlık durumu, genetik geçmişi, herhangi bir enfeksiyon hastalığının olup olmadığı gibi pek çok etken sperm donasyonu ile çocuk sahibi olma üzerinde etkilidir. KKTC’de tedavinin genel başarı oranı %80-%90 aralığındadır.

Sperm donasyonu, azospermiye bağlı olarak infertilite teşhisi konulmuş erkeklerde de tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Obstrüktif azospermi ve non-obstrüktif azospermi olarak ikiye ayrılan rahatsızlık, çocuk sahibi olmayı engeller niteliktedir ve tedavisi gereklidir. Sperm üretiminde herhangi bir sorun olmamasına rağmen sperm hücrelerinin dışarı atılamaması obstrüktif azospermi olarak tanımlanır. Sperm üretim bozukluğuna bağlı problemler ise non-obstrüktif azospermi olarak adlandırılır. Azospermi tanısı konulmuş kişilerde kök hücre tedavisiyle sperm elde etme veya sperm donasyonu ile tüp bebek tedavisi gibi yöntemlere başvurulur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sperm bağışı uygulamasının tedavi amacıyla yapıldığı vakalarda işlem öncesi sperm elde etmek amacıyla uygulanan farklı yöntemler de bulunur. İlk yöntem seminal sıvının elde edilmesidir. Bazı hastalarda üroloji uzmanları tarafından yapılan prostat masajı uygulaması ile sperm örneği alınabilmektedir. Alınan spermler laboratuvar ortamında incelenerek sperm hücreleri aranmaktadır. İlgili uygulamanın olumlu yönde sonuç vermemesi halinde TESE, TESA, MESA, PESA, mikroTESE gibi yöntemler de tercih edilebilmektedir.

KKTC’de sperm donasyonu programına dahil olabilmek için kabul edilen başlıca kriterler aşağıdaki gibidir;

• Spermde genetik bir bozukluk olan vakalar,
• Kadında herhangi bir infertilite durumunun olmaması ancak erkek hastanın sperm sayısının yetersiz olması,
• Erkek hastada cinsel yolla bulabilecek bir hastalık durumu,
• Inflamatuar bir hastalık sonucu erkeğin testislerinde çocuk sahibi olmayı engelleyen bir durum oluşması,
• Erkekte boşalma sorunları (Sperme saldıran antikorlar, geriye boşalma veya enfeksiyon gibi)
• Hormonal problemler ya da kromozoma bağlı kusurlar,
• Bekar bir kadın olmak ve çocuk sahibi olmayı istemek,
• Bir önceki gebelikte Rh uyumsuzluğu nedeniyle kadının aşırı duyarlı olması durumu şeklinde sıralanabilir.

Çocuk sperm donörüyle tanışabilir mi?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sperm donasyonu yöntemiyle dünyaya gelmiş çocuğun sperm donörüyle tanışabilmesi için belirlenen yaş kriteri 18’dir. Ancak bazı sperm bağışçıları çocuğun 18 yaşına gelmesi durumunda dahi kimliğinin paylaşılmasını istememe hakkına sahiptir. Bu gibi durumlarda çocuğun sperm donörüyle tanışması mümkün olmamaktadır. Kimlik bilgilerini serbest bırakan sperm donörleri ile çeşitli eşleştirme hizmetleri, DNA testleri ve sosyal medya aracılığıyla iletişim kurulabilmektedir. Ancak bu durum garanti edilemez. Sperm donörü arzu ederse anonim olarak kalmayı tercih edebilmektedir.

pro-tüp-bebek-sperm-donasyonu-1

Akrabalar sperm donörü olabilir mi?

Sperm veya yumurta bağışı, işbirlikçi üreme ve üçüncü taraf üreme gibi isimlerle de adlandırılır ve genellikle anonim kişiler tarafından gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda bir kuzen veya kardeş de sperm donörü olabilmektedir. Ailesel gamet bağışı olarak tanımlanan uygulamada erkekler erkek kardeşlerine sperm bağışında bulunabilir veya kız kardeşler kız kardeşlerine yumurtasını bağışlayabilir. KKTC’de gerçekleştirelecek her iki durum içinde tüp bebek tedavi sürecinde belirlenen sağlık kriterlerinin mevcut olması gerektiği unutulmamalıdır.

Prosedürden önce

Uygulama öncesinde kadının sağlık durumunu değerlendirmek amaçlı jinekolojik muayene, genel serviks incelemesi, ultrasonografi gibi tetkik süreçleri söz konusudur. Eş zamanlı olarak yapılan hormon profil testleri ile gebe adayının endokrin sistemine bağlı bir hastalığa sahip olup olmadığına bakılır. Aynı zamanda hormon değerlerini de gösteren testler yapılır (FSH, AMH, Prolaktin, TSH, LH, Progesteron, E2 vb) ve bu testler gerekli durumda tedavi şeması oluşturabilmeyi mümkün kılar. Enfeksiyon testleri prosedür öncesi talep edilen testlerden bir diğeridir. Standart tüp bebek tedavisinde olduğu gibi sperm donasyonu tedavisinde de anne adayının yumurtasını geliştirmek için ilaç tedavisine başlanır.

Sizin Hayaliniz, Bizim İşimiz!

Sperm donasyonu hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bize ulaşın.

Uygulama sırasında

Yumurta geliştirici tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından yumurtalar istenilen gelişim ve boyut seviyesine ulaşır. Yumurta toplama işlemine geçildikten sonra çift tarafından belirlenen donörün spermi ICSI yöntemiyle (mikroenjeksiyon) döllendirilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşecek uygulama sedasyon altında yapılmaktadır.

pro-tüp-bebek-sperm-donasyonu-2

Prosedürden sonra

Döllenme sonrasında embriyolar, teknolojik yeterliliği ve altyapısı gelişmiş laboratuvar ortamında izlenir. Embriyoların transferinin planlandığı tarihe göre hastalara bilgilendirme yapılır. İşlemin anestezi ile gerçekleşmemesi nedeniyle hastalara uygulama öncesinde hafif bir kahvaltı yapması tavsiye edilir. Embriyolar ana rahmine aktarıldıktan sonra geçen 12 günlük sürecin ardından gebelik testi yapılır. Gebeliğin başarısız olması durumunda sperm donasyonu işlemi standart tüp bebek tedavisindeki prosedürler uygulanarak tekrar edilir.

Sperm bağışının avantajı (Bekar anne olmak)

Sperm bağışı bekar annelerin gebe kalmasını sağlayan bir uygulama olması nedeniyle oldukça avantajlıdır. Günümüzde tüp bebek tedavisi kapsamında da sıklıkla başvurulan bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Uygulama ile bir arada yaşayan ancak çocuk sahibi olamayan çiftlerin de çocuk özlemi giderilebilmektedir. Sperm bağışı uygulaması ile;

• Kan uyumsuzluğu nedeniyle normal gebeliği zorlaşan anne adayları,
• Partnerinde HIV gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan kadınlar,
• Hem cinsiyle birliktelik yaşayan kadınlar,
• Gebe kalmak isteyen ancak evli olmayan veya herhangi bir birlikteliği olmayan bekar anneler çocuk sahibi olabilmektedir.