İçeriğe geç

Tandem Siklus

Tandem Siklus nedir?

Tandem siklus tedavisi, kadınlarda infertilite nedeniyle çocuk sahibi olunamaması durumunda tercih edilen, hem donör yumurtalarının hem de kadının kendi yumurtalarının kullanılabildiği bir yöntemdir. Yumurta takviyesi olarak da adlandırılan bu yöntem hala belirli bir miktar yumurtası olan ancak gebe kalmaya yönelik başarı şansı düşük kadınlarda uygulanmaktadır.

Doğurganlık tedavilerinde özellikle son yıllarda popüler bir nitelik kazanan uygulamada, kadından alınan sağlıklı yumurtaların tedaviye yanıt vermemesi halinde yumurta donörüne başvurulabilmektedir. Kadınlarda pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilen infertilite durumu genellikle yumurtlama ile ilgili bir problemdir. İşlevsiz bir embriyodan gebe kalma olanağı bulunamaması nedeniyle hamilelik olumsuz sonuçlanmaktadır.

Tandem siklus yöntemi ile bebek sahibi olma yöntemi adayların şansını oldukça artırmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yasalara uygun, yüksek teknolojili merkezler tarafından güvenle sağlanmaktadır. Aile olmak için çıkılan bu yolculuk adaylar için oldukça yorucu ve zorlayıcı olabilir tandem siklus şans arttırıkken tek bir tedavi ile ekonomik anlamda hafifletici olmaktadır. Sizlere hizmet vermek için hazır olan merkezlerimizde sizlerin elçileri olarak bulunmaktan mutluluk duyuyoruz.

pro-tüp-bebek-tandem-siklus-1

Tandem Siklus tedavisi kimler için uygundur?

Tandem siklus tedavisi genellikle aşağıdaki kriterlere uygun kadınlar için tercih edilir;

• Yumurtlama için FSH hormonunun yeterli olmaması,
• İleri yaşlarda olma,
• Yumurtalık rezervinin düşük olması,
• Döllenmek için yumurta hücrelerinin tedavi sürecine olumlu yanıt vermemesi şeklinde sıralanabilir.

Tandem siklus tedavisi tüp bebek tedavisiyle benzer özellikler içerir. İlgili tedaviyle arasındaki fark yumurta toplama işleminin donör ve anne adayıyla eş zamanlı olarak yapılmasıdır. Uygulama sırasında elde edilen donörlerin gelişimleri de eş zamanlı olarak takip edilmektedir. Transfer işleminin uygulanacağı gün, anne adayı aracılığıyla oluşan yumurtalardan ve donör tarafından oluşan yumurtalardan hangisinin tercih edileceğine ya da karma bir tedavi mi uygulanacağına yönelik karar aşaması gerçekleştirilir. Bu karar anne adayı tarafından verilebilmektedir.

Tandem Siklus tedavisi nasıl uygulanır?

Tandem Siklus tedavisine başlayacak çiftler için yapılan test ve değerlendirme işlemlerinin ardından sürece uygunluk durumunun tespit edilmesi halinde işlemlere başlanmaktadır. İlk adımda anne adayının adet döngüsünün 2 veya 3. gününde ultrason muayenesi, yumurtalık ve rahim duvarı incelemesi yapılmaktadır.

Yine tedavinin başlayacağı aynı gün içerisinde FSH, Prolaktin, E2, LH gibi hormon tahlilleri ile kan tahlili de yapılmaktadır. Ovülasyon indüksiyonu (yumurtlama tedavisi) sağlayan ilaçların kullanıldığı bu aşama donöre de eş zamanlı olarak uygulanır. Ortalama 10-12 gün arasında değişen bir sürede kullanılan ilaçlarla yumurta sayısının arttırılması hedeflenir.

İkinci adımda çatlama iğnesi uygulamasıyla yumurtalar 20 mm’ye ulaştıktan sonra çatlatılmakta ve anestezi ile toplanmaktadır. Daha sonra anne adayını gebeliğe hazır hale getirmek için ilaç uygulaması gerçekleştirilmektedir.

Üçüncü etap, yumurta toplama işleminin yapıldığı, baba adayından sperm örneği alındığı aşamadır. Alınan sperm örneğinin şekil, hareket ve yapı bakımından tedavi için en iyi örnek olmasına dikkat edilir. Yumurta donöründen ve anne adayından alınan yumurtalar, ilgili sperm ile döllendirilir. Hem annenin hem de yumurta donörünün yumurtaları ayrı ayrı olarak takip edilir.

Dördüncü etap, anne adayına kendi yumurtalarının ve yumurta donörünün yumurtalarının transfer için bildirildiği günüdür. Edilen bilgilere göre anne adayı, donörün yumurtalarının mı yoksa kendi yumurtalarının mı kullanılacağına karar verebilir. Anneden alınan bilgi ışığında en gelişmiş embriyolar (genellikle 3 embriyo) seçilir ve anne adayının rahmine transfer edilir. Geriye kalan embriyolar tercihe göre dondurularak saklanabilmektedir.

Tandem Siklus tedavisi aşamaları nelerdir?

Tandem Siklus tedavisinde süreç şu şekilde ilerler;

• Yumurtalıklara yönelik özel tedaviler ve uyarıcı iğne uygulaması,
• Olgunlaşan yumurtaların aynı gün içerisinde hastadan ve yumurta bağışçısından toplanması
• Erkek hastadan elde edilen sperm örneğinin, hastanın ve yumurta bağışçısının yumurtalarının laboratuvar ortamında ICSI yöntemi kullanılarak döllendirilmesi,
• Donörden ve hastadan elde edilen embriyoların saklanması ve gelişiminin laboratuvarda takip edilmesi,
• Embriyoların değerlendirilmesi ve hasta ile iletişim kurularak hangi embriyoyu veya embriyoları istediğinin belirlenmesi,
• Transfer süreci

Stimülasyon dönemi nedir?

Yumurtalık uyarımı olarak tanımlanan stimülasyon dönemi, kadının kendi yumurtalarını kullanabilmek adına yumurtalık rezervinin iyileştirilmesi olarak tanımlanır. Bu dönemde hormon ilaçları ve enjeksiyonlar tercih edilebilmektedir.

Sizin Hayaliniz, Bizim İşimiz!

Tandem Siklus hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için şimdi bize ulaşın.

Çatlatma iğnesi uygulanması

Yumurtaların ortalama 20 mm’ye ulaştığı noktada yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Ortalama 36 saat sonra elde edilmiş olgunlaşmış yumurtalar anestezi ile toplanır. Benzer şekilde yumurta donörüne de yumurta toplama işlemi uygulanır. Yumurta toplama işleminin ardından anne adayını gebeliğe hazırlamak için ilaç uygulaması yapılır.

pro-tüp-bebek-tandem-siklus-2

Kötü over rezervi nedir?

Tandem siklus tedavisi genellikle erken menopoz, ileri yaş gibi nedenlerden dolayı yumurta kalitesi ya da yumurta sayısı azalan hastalarda tercih edilir. Bu kişiler “Kötü Over Rezervi” grubu kapsamında değerlendirilmektedir.

Tandem Siklus tedavisinin avantajları nelerdir?

Tandem siklus tedavisinde iki ayrı tedavinin eş zamanlı olarak sürdürülmesi nedeniyle başarı oranın yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Yumurta rezervi azalan fakat çocuk sahibi olmak isteyen anne adayına yumurta takviyesi yapılarak olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak tedavide başarıyı etkileyen pek çok kriter olduğu da unutulmamalıdır.

Tedavi için seçilen donör, tedavinin yapıldığı kliniğin teknolojik altyapısı, uygulamada elde edilen yumurtaların doğru bir zamanlama ile takibinden sorumlu olacak deneyimli bir ekip gibi bir çok unsur tandem siklus tedavisinde başarıyı etkiler. Hem donörün hem anne adayının bulaşıcı bir hastalığının olmaması, alkol, sigara vb. zararlı alışkanlıklardan uzak olması gibi etmenler de başarı üzerinde etkili olmaktadır. Belirtilen özelliklerin taşınması ve tedaviye uygun bir klinik ortamının oluşturulması halinde başarı oranı %90’a kadar çıkabilmektedir.

Tandem siklus tedavisinde başarı oranını yükselten etmenler;

• Donasyon tedavisi öncesi hasta son bir kez daha kendi yumurtasıyla tedavi olabilme olanağına sahiptir.
• Tedavide donörün yumurtasının da kullanılması nedeniyle gebelikte pozitif sonuç alma şansı yükselmektedir.

pro-tüp-bebek-tandem-siklus-3

Tandem Siklus tedavisi için gerekli tetkikler nelerdir?

Tandem siklus tedavisinin ilk adımında çiftlerin tedaviye uygun olmaları halinde anne adayına yönelik hormon testleri, jinekolojik muayene değerlendirmesi ve bulaşıcı hastalıklara dair detaylı tetkik raporu yapılır. İlgili incelemelerin mevcut olmadığı durumlarda tüp bebek tedavisi sürecinin ilk aşamasında olduğu gibi tüm muayene ve tanı işlemleri tekrar edilir. İşlemler sırasında sürece dahil olacak çiftte herhangi bir bulaşıcı hastalık olup olmadığı, genel sağlık durumları, aile hastalık geçmişi gibi pek çok unsur dikkate alınır.

Tandem Siklus tedavisinin yan etkileri var mıdır?

Tandem siklus tedavisi tüp bebek tedavisinde görülebilecek yan etkiler haricinde herhangi bir yan etki içermemektedir. Donörün yumurtasının kullanımı yönünden tedavide başarı oranı yüksektir. Döllenmenin oluşmaması, enfeksiyon, tedavide başarısızlık ve yumurtanın gelişememesi gibi riskler yan etkiler kapsamında değerlendirilebilmektedir.